Tűz mesterség műhely 2012. május 20-án

A sárkánynál

A műhely munkát délután 3 körül előkészítéssel kezdtük: a gipsz öntőformákból kiolvasztottuk a viaszt, a réz csöveket flexszel kis darabokra vágtuk, az olvasztótégelyekbe bekészítettük a rezet illetve a bronzot.

A kovácstüzet az újonnan vásárolt kőszénnel kezdtük el fűteni, bronzot tettünk bele olvadni. Egy óra elteltével azt tapasztaltuk, hogy a kőszén nagy darabokba áll össze a kovácstűz alján, elzárva a levegő útját, és a bronz nem olvadt meg benne. Ezután rezet tettünk bele, folyamatosan ütöttük szét az összeállni akaró darabokat, de a rezet sem sikerült megolvasztani. Amíg ezzel próbálkoztunk, egy betonvas darabból kezdetleges fogóeszközt kovácsoltunk, hogy a most először használt nagyobb olvasztótégelyt valamivel meg tudjuk fogni. Ez annyira kezdetlegesre sikerült, hogy csak nagy izomerővel lehetett a tégelyt megfogni vele.

Gipsz formák

Miután több órát eltöltöttünk ezzel a nagyon rossz minőségű kőszénnel, úgy döntöttünk, a tűzifa parazsával fűtjük a kovácstüzet és megpróbálunk rezet olvasztani a nagy olvasztótégelyben. A sárkányban nagy tüzet raktunk, hogy legyen elég parázs. Miután elég parázs gyűlt össze, a nagy tégelynek szépen megágyaztunk a kovácstűzben, és a parázs folyamatos pótlásával fél órán belül megolvadt a réz. Ezután újabb rézdarabokat tettünk a tégelybe. Amikor az egész megolvadt, kiöntöttük az első formákat. A gipsz formákat homokkal töltött lábasban helyeztük el, és a sárkányban előmelegítettük az egészet.

Milyen lett a joni-lingam?

Néhány forma (sala, szalamandra) egész jól sikerült, de a joni-lingam apró részébe megint nem folyt be a réz. A formákat a talicskában odakészített vízben hűtöttük le.

A következő olvasztáskor olyan joni-lingam formát használtunk, amelyen egy apró lyuk volt a kritikus résznél, hogy a levegő szabadon távozhasson. Ez volt az első alkalom, hogy az öntés során a “joni” rész is szépen megtelt rézzel.

Olvad a réz

A harmadik olvasztás során az olvasztótégely eltört, a meleg rezet egy újba tettük át. Az öntés során véletlenül három teknős figurát öntöttünk ki, egyet megtartásra érdemesnek ítéltünk belőle. 🙂

A réz öntéssel párhuzamosan néhányan ón, ólom és cink keverékéből is öntöttek tárgyakat, nagyon szép sala és buddhák születtek.

Összes kép a Flickren.

Réz öntés

Teknős születik

Tégely kiemelése a kovácstűzből

Kiöntött formák

Kategória: magyar
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s