A mesterségek

A mesterségek

A „műhelymunkák”, melyeket korábban mesterségeknek neveztünk, mindig is Diszciplínáink kísérői voltak.

1974-ben az Argentína Cordoba tartományában található „El Mirador”nevű helyen a négy Mesterség olyan gyakorlati módon került bemutatásra, mely hasznos lehet a négy diszciplináris folyamatban. Egy évvel később Korfun, 1975-ben, egy görög szigeten a Mesterségek és a Diszciplínák témáit összefoglaltuk néhány dokumentumban, és ezek olyan új fejleményeket tartalmaztak, melyek már jobban kapcsolódtak egyfajta valós ébrenlét megerősítéséhez. Ezen új fejlesztések alapján jött létre a psziché sémája és az operatívban foglalt munkák.

28 év telt el, mire ezek a műhelymunkák – úgymint az anyag és a tűz műhelymunkái – a Diszciplínák kísérőiként újra előkerültek.

Ma, 36 évvel később a Mesterségek témája újra előkerül, és jó szolgálatot tesz azoknak a területeknek a kialakításában, melyek Belső Munkánkat segítik.

A Belső Munka, összefüggésben a világban kifejtett cselekedetekkel, közös célunkkal, az az iránytű, mely cselekvésünk érvényes irányát megmutatja.

Mi a célja mindannak, amit a személyes és a társadalmi fejlődéssel kapcsolatban teszek? Hogyan igazodik ez a tevékenység a közös folyamat jelenlegi pillanatához?

Kétségtelen, hogy a javaslatra többféle érvényes válasz létezhet, de bizonyára egyetértünk abban, hogy ha támaszkodhatunk egy olyan kiegészítő tevékenységre, mint a Mesterségek, az hozzájárul a világban kifejtetett cselekedeteinkhez, és megerősít egy olyan életstílust, mely a szokásosnál inspiráltabb tónust tesz lehetővé a számunkra.

Ma olyan barátok egy kis csoportja, akik érdeklődnek a téma iránt, elővette ezeket a korfui anyagokat a Parfümkészítésről, a Ludizmusról (játékok) és az Ikonográfiáról. Mindehhez hozzáadjuk a Természetgyógyászatot is, mely ugyan nem szerepelt az 1975-ös anyagokban, de az 1974-esekben igen. Úgy döntöttünk, hogy megjelentetjük ezeket az anyagokat egy weboldalon, hogy minden érdeklődő hozzáférhessen. (Szórul-szóra, egyetlen vesszőváltoztatás nélkül.) Néhány függelék is megtalálható az oldalon, például az Eneagram és az arányok rendszere. Másrészt, szeretnénk videó formájában bemutatni valamit a Mesterségek gyakorlásáról is, nem azzal a szándékkal, hogy elmagyarázzuk őket, hanem inkább, hogy olyan képeket mutassunk be, melyek mozgásba lendítik ezen tevékenységeket, és elősegítik sok városi terület létrejöttét, valamint a Parkjainkban történő véleménycserét.

Ezenkívül a tapasztalat bizonyosságával állítjuk, hogy hasznos, ha mindegyik Mesterséggel dolgozunk és kapcsolatba lépünk, és nem csak az egyikkel. Ha mindegyikkel kapcsolatba kerülünk, akkor megértjük majd közös hátterüket, ami a Tónus, az Alaposság (rendesség/takarosság) és a Folyamatosság gyakorlása – egyfajta nevelő funkció -, illetve az a tendencia, hogy koherens és harmonikus struktúrákat hozzunk létre, legyenek azok aktusok vagy tárgyak struktúrái.

A Mesterségeink továbbfejlesztést igényelnek, és mindenkinek saját magára van bízva, hogy ez milyen Tónussal teszi. Az a bizonyos tónus, ami az „illeszkedés” érzetét adja számunkra, azzal a szándékkal, hogy „ott legyünk, ahol vagyunk”, egy hullámhosszon másokkal. Ennek a harmóniának van egy mértéke, amely egy arányból származik. Szükség van az alaposság gyakorlására, azaz arra, hogy tudatosan tiszteletben tartsuk a műveletek sorrendjét és fontosságát, valamint hogy fenntartsuk a célt, amikor a folyamat nehezebb pillanataiban.

Ne felejtsük el, hogy a mesterségeink struktúrája és funkciója úgy lett kialakítva, hogy hasznosak legyenek a Diszciplínához, amellyel foglalkozunk. Így hát a Megjelenítések Mesterségei a Mentális Diszciplínát hivatottak szolgálni. Ilyen például a Ludizmus vagy Ludikus Mesterség (Játékok). A Rituális Mesterségek, mint a Parfümkészítés célja, hogy az Energetikai Diszciplína hasznára váljanak. Az Ikonográfiai Mesterségek asszociatív és absztrakt aspektusaikban a Morfológiai Diszciplínához kapcsolódnak, az Anyag Mesterségek avagy a Fémmegmunkálás pedig az Anyag Diszciplínában hasznosak.

Összefoglalva: Ezzel az általános bevezetővel szeretnénk felhívni a figyelmet a Mesterségekkel való munka néhány előzményére. Arra, hogy a Mesterségek jó szolgálatot tehetnek olyan területek létrehozásában, melyek segítik a Diszciplínákkal való munkát és az életstílust. Hogy ez kiváló folyamatos aktivitás lehet a Parkjainkban. Hogy néhányan készítettünk egy anyagot, amit hozzáférhetővé fogunk tenni azok számára, akik miután elvégezték a Szintrehozás és a Diszciplína munkáit, hasznosnak találhatják. Abból a megegyezésből kiindulva, hogy nem egy receptről vagy használati útmutatóról van szó, hanem hogy mindenki számára elérhető legyen egy olyan anyag, mely elősegítheti a csoportokban folyó tapasztalatszerzést és véleménycserét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s